Om kottar.se

Jag har mina misstankar om att många besökare inte riktigt förstår varför i hela friden jag har gjort och lagt upp en sida om kottar och, ja fler kottar. Det hela började i augusti 2001 när jag började gymnasiet. Eller ja, det var väl egentligen två år senare när projektarbetet skulle skrivas som det började på riktigt…

Hur gick det till?

Så, jag visste att jag ville göra en webbplats, frågan var ju vad den skulle handla om. Jag hade vissa ramar angivna av skolan, natur el eller IT.
Svårt var det och jag hade inte den blekaste aning om vad jag skulle skriva om, en till sida om mig själv kändes inte riktigt rätt, men en dag då slog det mig, visserligen mest ironiskt men ändå, att sidan skulle handla om kottar. Jag och mina kompisar var inne i någon sorts kottperiod och ja, det blev seriöst till slut. Kottar alltså.

Innehållet växte fram

Vi hade redan hunnit skriva manifestet för kotteismen i svenskan och det var ju lämpligt, för då kunde jag lägga upp det på min kottsida.
Men en sida med fakta om enbart kottar kändes lite tunn, dessutom är det svårt att hitta fakta om just kottar och bara kottar. Därför blev tallar och granar ett självklart tillägg då det är de vanligaste barrträden med kottar i Sverige. Sen då, vad mer? Ekorrar.. de gillar ju kottar.. ja, perfekt! Och igelkottar för de heter ju (igel)kottar. Och där hade vi innehållet på sidan.
Har man en sida med enbart text blir den lätt tråkig så jag tänkte att ett galleri med lite bilder och pyssel kunde piffa upp sidan lite. Jag mindes pysslet med kottar från barndomens dagar, nu kunde det ju inte bli bättre! Trodde jag, i Multimedia A fick vi som uppgift att göra ett spel. Ha! Ett kottspel, vad annars? Det skulle ju dessutom passa väldigt bra in på min kottsida, och så fick det bli.

Blå? Grön? HTML eller XHTML?

Det enda som var ett problem nu var ju designen, hur ser en sida om kottar ut? Blå tänkte jag, mörkblå med en vit ruta.. Blått passar ju med brunt, och det var den första designen på sidan, även den som mitt projektarbete fick. Samma sommar som jag tog studenten designade jag om den, grön och vit, lite fräshare, lite ljusare och betydligt snyggare.
Men naturligtvis tröttnade jag på den, fast jag gillade ju logon och färgerna så dessa sparade jag till min konvertering till XHTML 1.0 Strict, med finkod istället för den gamla HTML 4.01 Transitional-kodade sidan. Innehållet har jag inte förändrat nämnvärt, förutom den engelska och tyska sidan som aldrig blev klara. Vem vet, en vacker dag kanske jag orkar översätta allt och koda om dem också, men tills dess håller jag mig till den svenska versionen.

Grön, XHTML och CSS

Nu, tre år senare sitter jag och uppdaterar sidan igen, ny design, ny kod och lite funktioner för att underlätta förändringar. Jag bestämde mej för att ta bort språkvalen och galleriet, istället har jag ett par bilder på varje sida.
Bortsett från det är innehållet detsamma.

/Therese